Skip to content Skip to footer

7 handige tips voor gezonde medewerkers

De gezondheid van je medewerkers is belangrijk. Gezonde werknemers zijn namelijk meer geconcentreerd en minder ziek. De grote vraag luidt dan ook: Hoe kan je als HR-verantwoordelijke een gezonde levensstijl stimuleren bij je werknemers? Wij geven enkele tips.

 

1. Stimuleer duurzaam woon-werkverkeer

Het openbaar vervoer, de auto, de fiets, de deelstep,… Er zijn zoveel manieren om naar je werk te gaan. Uit een bevraging van Acerta blijkt dat vorig jaar één op de drie woon-werkverplaatsingen met de fiets gebeurde. Sommigen fietsten het volledige traject, sommigen combineerden de fiets met het openbaar vervoer of de wagen. 

De fiets is dus enorm in opmars. Vooral de (high speed) elektrische fietsen en de sportfietsen zijn populair. Het is daarom dat alsmaar meer bedrijven starten met fietsleasing. Door als werkgever fietsleasing aan te bieden, kunnen je werknemers op een fiscaal voordelige manier aan een fiets geraken. Het voordeel voor de werknemer loopt op tot zo’n 40%. En dat inclusief onderhoud, verzekering en pechbijstand!

In het geval dat de leasekost verrekend wordt met het brutoloon, is deze kost meestal ook kostenneutraal voor de werkgever. Van een win-win situatie gesproken!

Wil je meer weten over fietsleasing voor jouw bedrijf? Volg dan zeker één van onze webinars

2. Zorg voor meer beweging

Het is al langer bekend dat zittende beroepen niet gezond zijn. Sommigen noemen het zelfs het nieuwe roken. Tijd dus om je medewerkers meer aan het bewegen te krijgen.

Wisselwerken is één van de manieren om minder te zitten per dag. Dit betekent dat je elk half uur even opstaat om bijvoorbeeld te wandelen tijdens het telefoneren, iets te gaan vragen aan je collega of om te spelen met de office dog. Dit heeft niet enkel een positief effect op de fysieke gezondheid, maar ook op de productiviteit en de concentratie.

Maken jullie veel kleine verplaatsingen tijdens het werk? Probeer de auto hiervoor links te laten liggen en neem de fiets. Als je een deelfiets ter beschikking stelt, kan iedereen deze gebruiken voor kleine verplaatsingen. 

3. Sport samen

Het helpt ook om een gemeenschappelijk doel te bepalen. Probeer bijvoorbeeld met alle collega’s samen 1000 km te wandelen op één maand tijd. Je kan een app zoals Strava gebruiken om alle activiteiten van je medewerkers te bundelen in een groep. Bestaat je team uit competitiebeesten? Maak er dan een wekelijks wedstrijdje van.

Bij Cyclis sporten we geregeld samen. Zo organiseerden we al een uitdagende bootcamp en wandelden we eens van ons oud kantoor in Beringen naar Scherpenheuvel. Dit is niet enkel goed voor de conditie, maar ook voor de team spirit. Tijd genoeg om een babbeltje te slaan met iedere collega.  

4. Voorzie gezonde snacks 

Voorzie je al snacks voor je werknemers op het werk? Het is dan een goed idee om deze te vervangen door gezondere alternatieven. Je kan bijvoorbeeld wekelijks een fruitmand voorzien voor alle collega’s. Er bestaan ook repen en chips op basis van noten of haver. Het gemakkelijkste is om een bedrijf contacteren dat maandelijks je snackassortiment komt aanvullen. 

5. Let op de ergonomie van je werkplek

Een verkeerde houding tijdens je werk, kan leiden tot chronische lichamelijke klachten. Door aandacht te geven aan de houding van je medewerkers, kan je dit soort problemen vermijden. Ga hiervoor ook zeker in gesprek met je werknemers. Zij zitten vaak in de beste positie om aan te geven waar de werkpunten zijn.

Enkele quick wins:

  • Zorg voor een aanpasbare stoel
  • Laat de voeten steunen
  • Voorzie bij kantoorwerk twee schermen waarvan de hoogte zelf ingesteld kan worden.
 
6. Verlicht en verlucht

Er is niets zo deprimerend als werken in een donkere ruimte. Kijk al maar eens naar je humeur en energie tijdens de donkere wintermaanden. Zorg daarom voor veel daglicht in je werkruimte. Het is ideaal als je vanuit elke zitplek naar buiten kan kijken.

Ook je hersenen snakken naar frisse lucht. Vermijd hoofdpijn door middel van een goed verluchtingsysteem. Hebben jullie dit niet? Even de ramen en deuren open zetten doet al wonderen. Frisse lucht zorgt ook voor een lager CO2-gehalte in je kamer, waardoor virussen minder snel verspreiden. Is dat niet iets dat we in 2021 allemaal willen vermijden?

 

7. Plantjes, plantjes, plantjes

Planten en bloemen zijn mooi. Het geeft je kantoorruimte een gezellige uitstraling. Het geeft je het gevoel dat je in de natuur aan het werken bent. Planten zorgen bovendien voor luchtzuivering en maken de lucht vochtiger. Dit komt de concentratie enkel maar ten goede.


Pas deze tips toe en zet zo de eerste stappen naar een gezondere werkomgeving. Ben je benieuwd naar alle andere voordelen van een fietsleaseplan? Wij hebben ze hier voor jou gebundeld: https://www.cyclis.be/voordelen-cyclis/