Skip to content Skip to footer

Alles over een fietsvakantie in eigen land

Dat ‘op vakantie gaan’ in 2020 niet hetzelfde is als andere jaren, is duidelijk. Meer mensen overwegen dit jaar een ‘staycation’ door COVID-19. Gelukkig heeft ons land veel moois te bieden. Wij vertellen je alles wat je moet weten over de mooiste fietsroutes in België en waar je best rekening mee houdt.

Waar zou ik op fietsvakantie gaan?

Iedere provincie heeft haar eigen karakter en bezienswaardigheden. Wij zetten voor jou de mooiste en meest populaire routes op een rijtje:

  • Ben je een fervent fietser? Dan zijn de Vlaamse Ardennen een echte aanrader vanwege de vele hellingen. Je kan in deze regio alle beklimmingen doen van de Ronde van Vlaanderen. Waan je een echte wielrenner tijdens een fietsvakantie in deze streek.
  • Om dezelfde reden kunnen we je de Ardennen in de Franse taalstreek ook aanbevelen. De echte natuurliefhebbers voelen zich hier God in Frankrijk.
  • Hou je van goed uitgeruste fietspaden en gastvrijheid? Dan ben je in Limburg aan het juiste adres! Je kan er Fietsen door het Water in Bokrijk, Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel, de Lommelse Sahara ontdekken en een kijkje nemen naar het imponerend mijnerfgoed in Genk, Beringen, Maasmechelen, Houthalen en Heusden-Zolder. Kortom: een goede mix tussen natuur & cultuur!
 • Wil je de provincie Vlaams-Brabant bezichtigen? Dan kan je de 34 kilometer lange Horstroute afleggen. Je fietst voorbij de abdij van Vlierbeek met talrijke kunstwerken en het waterkasteel van Horst. De route neemt je terug naar Leuven tijdens de middeleeuwen. Ben je een wijnliefhebber? Dan moet je in Wezemaal het Bezoekerscentrum van de Hagelandse zeker bezoeken om een beeld te krijgen van de wijnbouw in de regio.
 • Last but not least: De super populaire kustfietsroute. West-Vlaanderen heeft maar liefst 10 kustgemeenten met elk z’n eigen karakteristieken: Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene, Oostende, Middelkerke, Nieuwpoort, Koksijde en De Panne. Je kan de 71 meter lange kustlijn met de fiets afdalen van De Panne tot Knokke-Heist of omgekeerd. Leg jij het traject in één dag af?
Hoe bereid ik me voor op een fietsvakantie?

Een handige checklist:

 • Zal je vanuit een centraal punt vertrekken, of reis je telkens door vanuit verschillende locaties?
 • Plan je de overnachtingen al vooraf, of zoek je on-the-go naar een slaapplek? In dat geval is het belangrijk de afstand en tijd per dag in te schatten. Vergeet niet dat je op vakantie bent en neem voldoende tijd voor bezienswaardigheden en een terrasje zo nu en dan.
 • Hoe zal je de fiets(en) meenemen? Schaf tijdig een goede fietsendrager aan waarmee je je fietsen veilig kan vervoeren. Je kan er ook voor kiezen om de fietsen ter plaatse te huren, maar dan ben je niet zeker dat je comfortabele fietsen meekrijgt. Het is vooral belangrijk dat je fiets de juiste framemaat heeft. En onderschat het belang van een goed afgestelde zadel, stuur en pedalen niet.
Wat moet ik allemaal meenemen op fietsvakantie?
 • Om zadelpijn te voorkomen, stop je best een fietsbroek met zeem in je koffer.
 • Koop een GPS-systeem of op z’n minst een stevige houder waarmee je je GSM kan bevestigen aan je stuur. Zo zorg je ervoor dat je niet telkens moet stoppen om de weg te zoeken.
 • Draag altijd een helm! Een fietshelm is in België enkel verplicht als je met een speed pedelec rijdt. Voor andere fietsers is dat niet verplicht, maar wel aangeraden. Het zal je alleszins beter beschermen bij een valpartij.
 • Cliché, maar o zo belangrijk: vergeet geen zonnecrème voor warm weer en een regen- en windjack voor de minder zomerse dagen. We spreken nog altijd over België en kunnen dus rekenen op wisselvallig weer. 😊
 • Een fietspomp en een multitool om kleine reparaties uit te voeren komen altijd van pas.
 • Drink en eet voldoende voor en tijdens het fietsen om een suikerdip te voorkomen. Bij lange ritten drink je best een sportdrankje.

Met deze tips, ben je alweer een hele stap dichter bij een toffe fietsvakantie. Trek er lekker op uit en laat ons weten waar jij bent geweest door @cyclis en #cyclisheroes te taggen in je foto’s op de fiets.