Skip to content Skip to footer

Alles over het onderhoudsbudget van Cyclis

Het is iets onvermijdelijk: iedere fiets zal wel eens moeten onderhouden of hersteld worden. En voor je het weet, ben je in één keer €100 kwijt. Gelukkig kan iedereen die een fiets leaset, kiezen voor een onderhoudsbudget op maat. Dit budget dient om je fiets te laten onderhouden, herstellen of om accessoires aan te kopen bij de lokale fietshandelaar. Wij leggen je in dit blogartikel alles uit over het onderhoudsbudget van Cyclis. 

 

Het onderhoudsbudget is fiscaal voordelig

Dat je fiscaal voordelig een fiets kan leasen, wist je wellicht al. Maar weet je ook dat het voordelig is om je fiets te laten onderhouden en herstellen met het onderhoudsbudget van Cyclis?

Het gekozen onderhoudsbudget wordt namelijk opgenomen in de maandelijkse leaseprijs. Dit betekent dat je hiervoor betaalt met je brutobudget. Als je het onderhoud van je fiets rechtstreeks betaalt in de winkel, heb je hier geen fiscaal voordeel op en betaal je het volledige bedrag netto. Daarom zeggen we altijd “beter een te hoog budget, dan een te laag”. Als je onvoorziene kosten hebt aan je fiets en je deze in één keer moet betalen, is dat een flinke tegenvaller.

Wil je vermijden dat je een resterend budget hebt na drie jaar? Dat is totaal niet nodig, want je kan hier een waardebon voor aanvragen. Zo kan je na de leaseperiode nog op onderhoud gaan of accessoires aankopen bij je lokale fietshandelaar.

 

Hoeveel bedraagt het onderhoudsbudget?

Je kan volledig zelf bepalen welk bedrag je hieraan wil besteden. Het onderhoudsbudget kan variëren tussen de €300 en €1200 en kan verhoogd worden per €50.

 

Je lokale fietshandelaar kan je het best adviseren over het geschikte budget, afhankelijk van het type fiets en hoe intensief je hem zal gebruiken. Onderstaande tabel geeft je alvast een indicatie.

 

We schetsen het even met een voorbeeld: 

Je leaset een fiets van €3000 en kiest voor een onderhoudsbudget van €450. Je laat bijvoorbeeld 1x per jaar een onderhoud doen voor €100. Tussenin heb je ook nog eens een lekke band en laat je deze vervangen voor €50. In totaal heb je dan €350 gespendeerd aan onderhoud en herstellingen. Je kan dan met de resterende €100 nog een nieuwe helm kopen.

Wil je weten welk type fiets het best bij je past en welk onderhoudsbudget je dan best kiest? Onze fietskiezer helpt je op weg.

Let op!: 

– Je kan het onderhoudsbudget enkel verhogen voordat het leasecontract wordt afgesloten.

– Het budget mag maximum 1/3de bedragen van de cataloguswaarde van de fiets. 

Hoe werkt het onderhoudsbudget?

Je kan eenvoudig je budget beheren via de My.Cyclis-tool voor fietsers. In dit platform zie je op ieder moment van de dag wat je al hebt besteed en welk budget je nog over hebt.

Moet je fiets op onderhoud of hersteld worden? Of heb je nood aan nieuwe accessoires? Dan ga je naar de fietswinkel en toon je je resterend budget via je smartphone. De handelaar kan dit budget ook steeds online opvolgen. Je moet dus niet betalen in de winkel. Achteraf factureert de handelaar het bedrag aan ons en wij trekken dit af van je resterend budget. Heb je onvoldoende onderhoudsbudget? Dan betaal je wel het resterend bedrag in de winkel.