Skip to content Skip to footer

De 5 mooiste fietsroutes van Vlaanderen

Wij verzamelden onze vijf favoriete fietsroutes in een handig lijstje.

1. Antwerpen: De Landlopersroute

Deze route is 57 kilometer lang en doorkruist Merksplas, Hoogstraten, Turnhout, Beerse en Rijkevorsel. Het is de perfecte mix tussen natuur, erfgoed en verhalen.

Merksplas-kolonie heeft voor ieder wat wils: dreven, akkers, weiden, bossen, heide, vennen, kleiputten en visvijvers. In Merksplas is de landloperskapel een echte eyecatcher dankzij het industrieel interieur van het religieus gebouw. In de kapel kan je het gevangenismuseum bezoeken.

Vervolgens kom je met je stalen ros aan in Hoogstraten, waar je de Sint-Katharinakerk zeker moet bezichtigen. Het is een van de grootste gebouwen in Europa en staat op de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

Een ander bezienswaardigheid is de Wortel-Kolonie met zijn witte cipierswoningen. Je zal meteen de hiërarchie binnen de kolonie zien: het personeel woonde in dubbelwoningen en de leidinggevenden in vrije herenwoningen met grote tuinen.

Tenslotte is Bootjesven een echt pareltje. De bewakers van de Kolonie kwamen hier vroeger zwemmen met hun gezin. Zwemmen is tegenwoordig niet meer toegelaten, maar je kan hier wel nog gezellig picknicken.

2. West-Vlaanderen: De Kustfietsroute

West-Vlaanderen heeft maar liefst 10 kustgemeenten met elk z’n eigen karakteristieken: Knokke-Heist, Zeebrugge, Blankenberge, De Haan, Bredene, Oostende, Middelkerke, Nieuwpoort, Koksijde en De Panne. Je kan de kustlijn van maar liefst 71 kilometer lang met de fiets afdalen van De Panne tot Knokke-Heist of omgekeerd.
De meest ervaren fietser kan het traject op één dag afleggen. Het nadeel is dat je dan niet veel tijd hebt om te genieten van de vele leuke terrasjes en bezienswaardigheden onderweg.
De Kustfietsroute vormt een veilige verbinding tussen de badsteden en loopt parallel met de kustlijn.

3. Limburg: De Bloesemroute in Haspengouw

Geniet onderweg van het prachtig landschap met fruitboomgaarden en akkers. Deze route is op z’n mooist in de maand april wanneer de bomen in bloei staan.

Gelukkig kan je heel het jaar veel bezichtigen in de regio. Zo zijn er twee brouwerijen in Sint-Truiden die zeker een bezoekje waard zijn. Ook de mooie wijndomeinen, de begijnhofkerk met muurschilderingen en de talloze kastelen in het gebied zullen je zeker bekoren. Zo is het kasteel van Alden-Biesen een van de bekendste en meest imposante in het gebied.

Tenslotte kunnen liefhebbers op zondag in Tongeren de grootste antiekmarkt van de Benelux bezoeken met meer dan 400 stalletjes.

Tip: Neem een lekkere picknickmand mee en kom volledig tot rust in de prachtige natuur van Haspengouw.

4. Oost-Vlaanderen: Leiestreeklusjes

Een fietstocht naar de mooiste hoekjes van de Leiestreek tussen Gent en Deinze zijn een echte aanrader voor elk type fietser. De route is 51 km lang, maar bestaat hoofdzakelijk uit vlakke en rustige straatjes.

Het prachtig landschap heeft vele kunstenaars geïnspireerd van de Latemse school. Het is voornamelijk de ‘Golden River’ die op veel schilderdoeken is verschenen. Je kan de werken van de kunstschilders bekijken in de verschillende musea langs de route: het museum Dhondt- Dhaenens, het museum Leon De Smet en het museum Gustaaf De Smet.

Breng ondertussen ook een bezoekje aan het kasteel van Ooidonk. Het is namelijk één van de mooiste kastelen van Europa. Je fietst daarnaast ook voorbij de ambachtelijke jeneverstokerij Filliers. Richting Drongen heb je een heel mooi uitzicht: enerzijds de Watersportbaan en anderzijds het natuurreservaat Bourgoyen-Osse- meersen.

5. Vlaams Brabant: De Horstroute

Met deze fietsroute van 34 kilometer fiets je voorbij de abdij van Vlierbeek met talrijke kunstwerken en het waterkasteel van Horst. De route neemt je terug naar Leuven tijdens de middeleeuwen.

Je passeert tijdens je fietstocht heuvels, bossen, smalle weggetjes, pittoreske dorpjes, akkers, boerderijen en herbergen.
Ben je een wijnliefhebber? Dan moet je in Wezemaal het Bezoekerscentrum van de Hagelandse zeker bezoeken! Zo krijg je een beeld van de wijnbouw in de regio.
Tenslotte vormt het provinciedomein in Kessel-Lo een ideaal rustpunt voor een verfrissend glaasje. Het domein kan ook kinderen bekoren dankzij de vijftien springkastelen.

 

De nieuwe fietsroute Fietsen door de Bomen in Hechtel-Eksel staat niet in dit lijstje, maar is ook zeker een bezoekje waard. Je leest er alles over in onze blog.

Heb jij nog een leuke fietstocht in gedachten? Laat het ons weten via marketing@cyclis.be