Skip to content Skip to footer

Hoe bouw je de ideale fietscultuur in jouw bedrijf?

 

We merken bij onze klanten dat een uitgewerkte fietscultuur een positief effect heeft op het aantal fietsers binnen het bedrijf. Wanneer er buiten het aanbieden van fietsleasing ook andere fietsmogelijkheden zijn, zullen je medewerkers hier van willen profiteren. Maar wat zijn nu de meest populaire topics in een uitgekiend fietsplan? Met deze voorzieningen voor je fietsers wordt de drempel om de fiets te nemen steeds lager.

 

Community

groep medewerkers in een goede fietscultuur
Stravaclub

Er zijn bedrijven waar werknemers onder elkaar een eigen Stravagroep oprichten. Strava is een app waarmee je je sportieve momenten kan tracken. Je kan je fietsrit of wandeltocht vervolgens delen met je volgers. Wanneer je een groepje maakt van je collega’s, kan je dus op 1 plek alle activiteiten van je werknemers bundelen. Je ziet zelfs wie er per week het meeste sportte. Op die manier kan je er ook wekelijks of maandelijks een kleine wedstrijd aan koppelen. 

 

Ritjes maken

Neem zelf het hef in handen en organiseer een fietstochtje voor je werknemers. Je kan dit bij wijze van teambuilding doen tijdens de uren, maar een rit na het werk of in het weekend kan ook leuk zijn om je collega’s eens op een andere manier te leren kennen.

 

Infrastructuur

een goede fietsenstalling in een bedrijf met sterke fietscultuur
Fietsenstalling

Niemand laat zijn fiets graag onbewaakt achter. Wil je dat je medewerkers met de fiets naar het werk komen, zorg dan dat ze hun fiets ergens veilig kunnen achterlaten. Dit kan bijvoorbeeld achter het gebouw, in de kelder/garage of je kan een speciale fietsenstalling maken. Op die manier hoeven je collega’s zich niet de hele dag druk te maken dat hun fiets er nog staat wanneer ze terug naar huis gaan.

 

Douches

Fietsen is fijn, maar de inspanning zorgt er natuurlijk ook voor dat je gaat zweten. En niemand zit graag bezweet aan zijn bureau. Voor de collega’s die een langere fietstocht maken, is het dus fijn als ze even onder de douche kunnen springen voordat ze beginnen met werken. Ook de andere collega’s zullen dit fijner vinden dan langs een bezwete collega te zitten. 😊

 

Lockers

Lockers zijn vooral makkelijk om niet altijd je kleren mee te moeten sleuren. Zo kan je bijvoorbeeld enkele outfits een paar handdoeken of je douchespullen in je locker laten liggen. Een ander voordeel is dat de fietsers hun vuile kleren hierin kunnen opbergen. Zo slingeren ze niet rond op kantoor.

 

Ondersteuning van HR

fietsevent over fietscultuur
Aanbieden fietsleasing

Dit is waar wij de beste in zijn: een fietsleaseplan opstellen voor je fietsers. De aankoop van een fiets kan best duur zijn. Met fietsleasing betaalt je werknemer maandelijk een kost voor het gebruik van de fiets. Dit wordt verrekend in het brutoloon, waardoor de fietser geniet van een mooie korting op zijn fiets. Gedurende de leaseperiode, geniet je medewerker ook van een onderhoudsbudget om reparaties aan zijn fiets te laten doen. Na 3 jaar, kan de fietsers zijn fiets overkopen aan de restwaarde of – nog beter – een nieuwe leasing starten. Zo rijdt hij altijd rond met een fiets zonder problemen.

 

Acties rond fietsen

Motiveer je collega’s met gerichte campagnes om te fietsen. Je kan bijvoorbeeld mee doen aan één van onze acties of je kan zelf een actie bedenken. Wil je een event organiseren? Dan komen wij graag langs om een presentatie te geven in samenwerking met een fietshandelaar. Je collega’s horen dan het fietsleaseverhaal en kunnen vervolgens enkele fietsen testen op de parking van jouw kantoor.

 

Motiveer je medewerkers

fietskledij vanuit een bedrijf met een sterke fietscultuur
Fietsvergoeding

Medewerkers die de fiets verkiezen boven de auto om naar het werk te komen, kunnen hiervoor vergoed worden tot 24 cent per kilometer. Je kan kiezen om fietsvergoeding aan te bieden, maar uit onze ervaring blijkt dat fietsers meer geneigd zijn om te fietsen als ze er ook voor betaald worden. Als ze veel kilometers afleggen, kunnen ze zelfs hun fiets terugverdienen met de fietsvergoeding.

 

Incentives

Beloon je collega’s die het meeste fietsen met een leuke incentive. Geef hen bijvoorbeeld een fluohesje of fietstenue van je bedrijf wanneer ze 10 keer met de fiets naar het werk komen. Heeft één van je collega’s dit jaar 50 ritten afgelegd, beloon hem dan met een nieuwe fietstas. Op die manier zien je niet-fietsende collega’s dat fietsen effectief beloond wordt en beslissen ze zelf misschien ook om wat vaker de fiets te nemen.

 

Zo, met deze tips lijkt het ons dat ook jouw medewerkers wat vaker met de fiets naar het werk willen komen. Heb je alles toegepast of doen jullie dit al allemaal? Dan lijkt het ons dat jullie een Happy Place to Bike zijn. Doe de test op www.starttobikeagain.be en ga voor het label.