Skip to content Skip to footer

Hoe fiets ik energiezuinig met een elektrische fiets?

Het bereik van je accu hangt af van verschillende factoren zoals de grootte van de batterij, de sterkte van de motor, het geselecteerde ondersteuningsniveau en het parcours. Je kan het bereik van je e-bike ook verlengen door tijdens of voor je rit rekening te houden met een aantal factoren. Cyclis zet een vijftal tips over energiezuinig fietsen voor je op een rijtje. 

 

1. Zet je versnelling niet te hoog en trap snel genoeg

Als de motor is ingeschakeld, kom je vaak in de verleiding om langzamer te trappen. Helaas verbruik je op die manier meer stroom. Het is beter om een versnelling lager in te schakelen en sneller te trappen. Op die manier vergroot je het bereik van de accu.

 

2. Vertrek niet met trapondersteuning of zet hem zo laag mogelijk

Net zoals je met de auto niet in de derde versnelling vertrekt, vertrek je met de fiets best niet met (hoge) trapondersteuning. Dat verbruikt namelijk enorm veel energie. Zet de trapondersteuning bij stilstand uit of kies de laagste trapondersteuning. 

3. Schakel op tijd

Schakel bij een stoplicht of aan het begin van een klim naar een lichtere versnelling. Hierna kan je weer opschakelen naar een hogere versnelling. Een constante snelheid behouden is wel het beste voor je accu.

 

4. Pomp je banden op

Je houdt je banden best op maximale spanning (3,5 tot 4 bar). Dit is afhankelijk van het merk en type band en staat op de zijkant van de band aangegeven. Zo verbruikt je accu zo weinig mogelijk extra energie.

Heb je een elektrische mountainbike? Dan geldt precies het tegenovergestelde en is een lagere luchtdruk belangrijk. Een te harde opgepompte band kan voor een hoge rolweerstand zorgen en weinig grip bieden.

 

5. Neem geen zware spullen mee

Een zware bagage beïnvloedt het bereik van je batterij. Hoe zwaarder het totale gewicht, hoe korter het bereik. Denk dus op voorhand goed na over welke spullen je allemaal meeneemt. 

Weet je niet hoe je je batterij moet bewaren? Of wil je graag tips over hoe je je accu best oplaadt? Je leest er alles over in onze blog