Skip to content Skip to footer

Hoe gaat je kind veilig met de fiets naar school?

Over een week is het zover, de start van een nieuw schooljaar. Veel kinderen gaan (voor het eerst) alleen met de fiets naar school, maar hoe doen ze dat op een veilige manier? Cyclis zet voor jou als ouder een aantal tips op een rijtje.

Een goede voorbereiding is het halve werk
 • Probeer zelf in te schatten of je kind er klaar voor is om alleen naar school te fietsen. Als hij zich nog teveel op het fietsen zelf moet concentreren, kan je best nog even meefietsen. Vraag jezelf af: Kan je kind achter zich kijken en z’n arm uitsteken zonder z’n evenwicht te verliezen? Is hij/ zij zich bewust van de gevaren? Studies tonen aan dat kinderen vanaf de leeftijd van 10 jaar in staat zijn om alleen te fietsen. Maar de belangrijkste factor is de opgedane ervaring. Veel hangt ook af van het traject: Is er veel of weinig verkeer? Rijden de voertuigen over het algemeen traag? Is het fietspad goed afgescheiden van het verkeer? 
 • Als je kind er klaar voor is, leg je de route best (meermaals) samen af op voorhand. Bespreek de gevaarlijke punten en situaties en toon hoe je er veilig mee omgaat. Herhaal deze zaken regelmatig en toon zelf steeds het goede voorbeeld.
 Tips voor veilig fietsen
 • Zorg ervoor dat je kind op tijd vertrekt naar school. Zo moet hij zich niet haasten en onnodige risico’s nemen door niet meer op het verkeer te letten. Het is beter om zo vroeg mogelijk naar school te vertrekken, omdat er dan misschien minder verkeer is in de buurt van de school.
 • Leer je kind communiceren met andere weggebruikers: de arm uitsteken om je richting aan te geven, steeds kijken of de bestuurder jou heeft gezien door oogcontact te maken,…
 • Waarschuw je kind voor opengaande deuren wanneer hij/zij langs stilstaande auto’s fietst en voor auto’s die uit hun oprit of parkeergarage rijden.
 • Maak je kind alert voor de ‘dode hoek’. Wacht achter een vrachtwagen of bus wanneer die een manoeuvre maakt. De chauffeur ziet je niet wanneer je naast zijn voertuig staat.
 • Het is veiliger om met een groep vriendjes naar school te fietsen. Samen vallen ze beter op en kunnen ze elkaar attent maken op mogelijke gevaren. Fietsers mogen met maximaal twee naast elkaar rijden.

Zorg dat de fiets (en accessoires) in orde zijn
 • Controleer geregeld of de fiets van je kind aan alle veiligheidseisen voldoet. Zorg dat de remmen goed werken en dat de banden in goede staat zijn.
 • De dagen worden korter vanaf september. De fietslichten moeten zeker werken van zodra het donker wordt. We raden ook aan om een fluohesje met reflecterende stroken te dragen. 
 • Zorg ervoor dat je kind altijd een helm draagt. Het verhoogt de veiligheid doordat het risico op een ernstig hoofdletsel bij een ongeval vermindert met meer dan 40% en een hersenletsel met meer dan 50%
 • Zorg ervoor dat linten van de boekentas, een sjaal of losse veters niet in het wiel kunnen draaien.
 • De boekentas moet altijd goed vaststaan op de bagagedrager of op de rug gedragen worden. De schooltas mag omwille van het evenwicht niet aan het stuur gedragen worden.