Skip to content Skip to footer

Maak jouw fiets klaar voor de lente in 5 stappen

Er is eindelijk mooi weer op komst! Maar hoe krijg je je fiets weer in topvorm na de winter? Cyclis geeft je alvast wat tips over hoe jij je fiets lenteklaar maakt. En goed nieuws: de meeste handelingen kan jij gewoon helemaal zelf doen!

 

Stap 1: Was de fiets grondig

Wat heb je nodig?

 • Afwasmiddel of autoshampoo
 • Spons of zachte borstel
 • Tuinslang
 • Droge doek voor je frame
 • Droge doek voor je ketting

 

Je kan allereerst beginnen met het wassen van je fiets. Door de herfst en de winter kan de fiets erg vuil zijn. Modder, bladeren, gras, … Het is dus erg belangrijk dat je je fiets goed schoon maakt voor de lente. Maak de frame van je fiets proper met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een zachte borstel of een spons. De kleinere onderdelen kan je wassen met een tandenborstel. Spoel hierna de fiets af met de tuinslang. Laat na de wasbeurt de fiets drogen en veeg nog eens na met een droge doek. Droog zeker je ketting goed af om roestvlekjes te voorkomen. Je gebruikt best een andere droge doek voor je frame. Als je een elektrische fiets hebt, is het belangrijk dat je de fiets niet ondersteboven zet bij het wassen. Hiermee loop je de kans het display of de accu te beschadigen.

Wees ook voorzichtig met een hogedrukreiniger. Door de grote kracht kan het zijn de het vet uit je lagers verdwijnt. Je kan beter een tuinslang met middelmatige druk gebruiken.

 

Stap 2: Controleer de profieldiepte van je banden

Wat heb je nodig?

 • Fietspomp met drukmeter
 • Nieuwe (binnen)band (als de vorige lek of versleten is)

Het is belangrijk om de banden goed af te spoelen. Je kan dan ook even kijken of de banden nog voldoende profiel hebben. Een band met een grover profiel geeft meer grip. Is dit niet meer het geval? Dan is het tijd om ze te vervangen. Controleer ook of de banden nog voldoende spanning hebben. De ideale bandenspanning staat vermeld op de zijkant van de band. Kijk of er geen lucht uit de banden loopt bij het oppompen, want dat wil zeggen dat je band lek is.

Stap 3: Kijk de bouten en moeren van je fiets na

Wat heb je nodig?

 • Multitool of aparte (inbus)sleutels
 • Montagevet

 

Deze kunnen namelijk door de kou en nattigheid van de herfst en winter wat los komen zitten. Controleer dus of deze nog vastgedraaid zitten en je kan ze eventueel ook insmeren met montagevet. De roestige exemplaren kan je vervangen. Is je fiets van carbon? Dan gebruik je best een momentsleutel om je schroeven vast te draaien.

 

Stap 4: Smeer de fietsketting

Wat heb je nodig?

 • Kettingreiniger
 • Kettingolie

Reinig de ketting eerst met een speciale kettingreiniger. Dat kan je doen door de ketting te doen ronddraaien en gelijktijdig deze indruppelen met de reiniger. Als je deze hebt laten intrekken, wrijf je de ketting schoon met een katoenen doek. Als de ketting helemaal proper is, ga je hem terug smeren met kettingvet of kettingolie. Laat de olie een kwartier intrekken. Als de olie ingetrokken is, veeg je het overtollige vet van de ketting. Zo wordt je ketting minder snel vuil. 

Stap 5: Test alle onderdelen

Tenslotte moeten de remmen en de verlichting getest worden. Als je fiets een tijdje heeft stilgestaan, kunnen de batterijen van de verlichting leeg raken en de remmen stroef aanvoelen. Ook kan je controleren of je slot nog goed functioneert. Merk je hier problemen? Dan ga je best even langs bij de fietsenwinkel in je buurt.

Bij een elektrische fiets is het verstandig om je accu te laten checken na de winter. Als je je elektrische fiets al even niet meer hebt gebruikt, nemen de prestaties van je accu af en dat kan een invloed hebben op je actieradius. Het is dus belangrijk om je fietshandelaar te laten nakijken of de accu nog over voldoende capaciteit beschikt.

 

Klaar voor de lente

Als je al deze stappen uitvoert, is er niets dat jou nog tegenhoudt om de komende maanden heerlijk te genieten je favoriete tweewieler. 

Sleutel je zelf niet zo graag aan je fiets? Dan kan je je fiets uiteraard door de lokale fietshandelaar laten klaarstomen voor de lente. Je kan hiervoor je onderhoudsbudget gebruiken. Meer info over het onderhoudsbudget vind je in onze FAQ 

Cyclis wenst je veel fietsplezier deze lente!

TIP: Ontdek hier de 5 mooiste fietsroutes van Vlaanderen.