Skip to content Skip to footer

Tips: Hoe fiets ik aangenaam bij warm weer?

Het is een hete zomerdag en je hebt beslist om een fietstocht te gaan maken. Maar hoe doe je dit op een veilige manier? Cyclis geeft je tips over hoe je zo veilig en aangenaam mogelijk in de hitte fietst.

Het is mooi weer en in de plaats van een hele dag binnen te zitten wil je een leuke fietstocht gaan maken. Of je moet net op een warme dag naar je werk fietsen. Maar is dat wel een goed idee bij extreme hitte? Hieronder vind je enkele tips om veilig te fietsen bij hitte.

1. Wees een vroege vogel

De zon is op z’n sterkst tussen 11u00 en 16u00. Het beste wat je dus kan doen is vroeg opstaan om optimaal te kunnen genieten van een leuke fietstocht. Eindigt je fietstocht toch pas tegen de middag? Geen paniek, want tegen die tijd is je lichaam al aangepast aan de toenemende hitte en kan je er beter tegen dan als je midden op de dag zou vertrekken.

2. Hydrateer voldoende

Een logische tip zou je denken. Maar heel veel mensen vergeten hoe belangrijk dit is. Als je fietst, zweet je. En als je zweet, verlies je heel veel vocht. Het is zeker aangeraden om voldoende water mee op pad te nemen zodat je niet uitdroogt. Bij het zweten verlies je ook heel wat zouten. Daarom is het een goed idee om naast water ook sportdrank mee te nemen om je zouten op peil te houden.

3. Pas je route aan

Als je van plan bent om een lange tocht in een open omgeving te maken, dan denk je er best twee keer over na. Als je echt wil fietsen in extreme hitte dan kan je best op zoek gaan naar een bosrijke omgeving. Doordat je omringd bent door bomen en schaduw, komt de hete zon veel minder fel door dan wanneer je in de stad of op een open plek fietst.

4. Insmeren, insmeren en nog eens insmeren!

Zorg er voor dat je altijd zonnebrandcrème smeert en meeneemt. Zo rood als een kreeft thuiskomen, is namelijk het laatste wat je wil. Door de briesjes wind die je voelt bij het fietsen kan je denken dat je niet zal verbranden. Integendeel! Ook al is er niet veel zon aanwezig, bij hoge temperaturen en bij veel zweten verbrand je eens zo snel.

5. Wat doe ik aan bij warmte?

Draag ademende kledij tijdens het fietsen. Er is niets zo vervelend als nat thuiskomen door het zweten. De beste stof om te dragen tijdens het fietsen is lycra. Deze stof zorgt voor een goede pasvorm en houdt het lichaam koel en droog. Vergeet ook zeker geen helm op te zetten met ventilatiegaten zodat je het niet te heet krijgt aan je hoofd. Tot slot neem je ook nog een zonnebril mee om je ogen te beschermen. Zo, nu ben je er helemaal klaar voor!

6. Neem op tijd een pauze

Probeer niet de hele fietstocht in één keer af te leggen. Zorg dat je onderweg regelmatig even stopt om te rusten in de schaduw en om even terug op adem te komen zodat je verder kan. Wat je ook best doet, is je polsen en hoofd wat natmaken met water zodat ze terug afgekoeld zijn.

Ben je dus toch van plan om op een warme zomerdag een tocht te maken met de fiets? Zorg er dan zeker voor dat je altijd een fles water en een bus zonnebrandcrème bij de hand hebt. Neem op tijd een pauze en geniet van het fietsen!

Plan jij een fietsvakantie deze zomer? Lees hier alles over een fietsvakantie in eigen land.