Skip to content Skip to footer

Waarom een fiets leasen in plaats van kopen?

Biedt je werkgever fietsleasing aan? Maar twijfel je tussen een fiets leasen of aankopen? Wij leggen je uit waarom fietsleasing voordeliger en interessanter is.

 

Je bespaart tot 40%

Wanneer je een fiets leaset, ruil je meestal een deel van je brutobudget in voor de fiets. Je betaalt in dat geval minder omdat je de fiets vergoedt met je bruto centen in plaats van je nettoloon. In totaal kan je zo’n 40% besparen ten opzichte van een privéaankoop. 

We schetsen het even met een voorbeeld: Stel, je kiest voor een elektrische fiets met een cataloguswaarde van €3000. Daar staat ongeveer een leaseprijs tegenover van €129 / maand incl. BTW. Je werkgever houdt in de meeste gevallen de maandelijkse bijdrage in op het brutoloon. Omdat je brutoloon verlaagd wordt, betaalt hij 3 jaar lang minder patronale lasten. Dit financieel voordeel geeft de werkgever door aan jou waardoor jijzelf bruto uiteindelijk ongeveer €86 /maand betaalt voor de fiets. Netto schiet daar ongeveer nog maar €48 /maand van over.  
Na drie jaar heb je slechts €1728 betaald voor de fiets, de omniumverzekering, het onderhoudsbudget t.w.v. €300 en pechbijstand. Wil je de fiets na drie jaar overnemen? Dan betaal je 16% restwaarde. Uiteindelijk is de fiets van jou voor €2208.  

Als je de fiets had aangekocht, betaalde je meteen €3000 met je nettoloon. Een verschil van €792, dat kan al tellen. In dat geval had je ook geen onderhoudsbudget, verzekering en pechbijstand. Heel wat minder interessant dus.

 

All-in leasepakket

In tegenstelling tot bij een aankoop, geniet je van volgende ontzorgende diensten als je een fiets leaset:

  • Onderhoudsbudget op maat: Hoe vaak je fiets op onderhoud moet en hoeveel dit kost, is afhankelijk van je type fiets en hoe intensief je deze gebruikt. Gelukkig is ook het onderhoud fiscaal voordelig aangezien dit wordt opgenomen in de maandelijkse leaseprijs. Je kiest bij de start van het leasecontract hoeveel je hieraan wil besteden tijdens de leaseperiode. Dit bedrag kan variëren tussen de 300 en 1200 euro. Je lokale fietshandelaar kan je helpen bij het kiezen van het geschikte onderhoudsbudget. 
  • Omniumverzekering: Cyclis verzekert je fiets drie jaar lang tegen schade en diefstal in heel Europa.
  • Pechbijstand: Pech onderweg? Dat kan helaas altijd gebeuren. Je ontvangt een klantennummer van VAB waar je altijd naartoe kan bellen. Zij staan dag en nacht voor je klaar in heel de Benelux.
  • 24/7 service: Wij zijn iedere dag bereikbaar voor jouw vragen. Op die manier kan je pas echt zorgeloos fietsen.

Gespreide betaling

Een groot voordeel, als je het ons vraagt! Voor een elektrische fiets betaal je gemiddeld €2500. Voor een speed pedelec al snel het dubbele. Een stevige hap uit je budget als je dit in één keer op tafel moet leggen. Bij leasing verspreid je de betaling over drie jaar. Hierdoor heeft de aankoop van je droomfiets geen (grote) impact op je portefeuille.

 

Onbeperkt aanbod

Fietsleasing bij Cyclis betekent dat je een onbeperkte keuze hebt. Dankzij de samenwerking met meer dan 1200 fietswinkels, kunnen we ieder merk en model aanbieden. Je kan zelfs kiezen voor online merken zoals Canyon en Cowboy.

Accessoires naar keuze

Goed nieuws! Fietsleasing is niet enkel beperkt tot “fiets” leasing, maar omvat ook bijbehorende accessoires*. Want wat is een e-bike zonder fietstas? Of een sportfiets zonder stevige helm? En jawel hoor, ook dit is fiscaal voordelig. Want de kostprijs van de accessoires wordt netjes opgenomen in de leaseprijs. 

*excl. fietskleding, schoenen en fietsendrager

Conclusie

Een fiets leasen is goedkoper dan er zelf een aankopen dankzij de gunstige fiscaliteit. Het voordeel kan oplopen tot 40% in vergelijking met een privéaankoop. Bovendien geniet je bij leasing van extra diensten zoals een omniumverzekering, pechbijstand en een onderhoudsbudget op maat. In tegenstelling tot bij een aankoop, hoef je het totale bedrag ook niet in één keer op te hoesten. Je verspreidt de betaling van je fiets en de accessoires over drie jaar. Wij kunnen eender welke fiets in een leaseformule gieten. Dankzij de samenwerking met meer dan 1200 lokale fietswinkels ben je niet beperkt in keuze.