ambtenaren

Veel bedrijven in de privésector hebben al een fietsleaseprogramma uitgewerkt. Dankzij het grote succes stijgt de vraag naar fietsleasing ook al enige tijd in de publieke sector. Tot voor kort konden ambtenaren niet voordelig een fiets leasen door de vastgelegde barema’s.

Gelukkig is er een oplossing! Sinds kort kunnen werknemers van de Vlaamse lokale besturen een fiets leasen op een fiscaal voordelige manier. Dit geldt voor meer dan 150.000 personeelsleden die werken bij de gemeentes, OCMW’s, welzijnsverenigingen, provincies,…

Hoe werkt fietsleasing bij ambtenaren?

Er zijn drie mogelijkheden:

  1. Werknemers ruilen een gedeelte of het geheel van hun bruto eindejaarstoelage in voor een leasefiets. 
  2. Ze ruilen hun vakantiedagen die boven de 28 wettelijke uitkomen in voor de fiets. De lokale besturen bepalen zelf hoeveel dagen ze omzetten en hoe dat concreet gebeurt.
  3. Of ze ruilen hun fietsvergoeding in voor een leasefiets. Let op!: Enkel het nettobedrag van de fietsvergoeding kan worden omgezet. De ruil levert dus geen fiscaal voordeel op, in tegenstelling tot bv. bij het inruilen van de eindejaarstoelage. Het moet ten slotte gaan om persoonlijke fietsvergoedingen die worden toegekend op basis van effectief gereden fietskilometers. Het mag niet gaan om forfaitaire bedragen. 

Werknemers zetten dus een deel van hun verloning flexibel in voor de fiets en bijbehorende diensten. Cyclis biedt een operationele leaseformule aan waarbij een flexibel onderhoudsbudget, omniumverzekering en pechbijstand is inbegrepen. Je kan ook alle soorten accessoires leasen zoals bijvoorbeeld een fietshelm, een gps, een fietstas,… Zo kan je volledig uitgerust en zorgeloos de baan op ! Ontdek hier alles over het all-in leasepakket van Cyclis. 

Kan iedere werknemer nu fiscaal voordelig een fiets leasen?

Lokale besturen beslissen zelf of ze hun personeel een fietsleaseplan aanbieden en elke werknemer mag individueel beslissen er al dan niet gebruik van te maken.

Bart Somers, de Vlaamse minister van Binnenlands bestuur, zegt: “Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen hierop zullen ingaan. Lokale personeelsleden hebben vaak een band met de stad of de gemeente waarvoor ze werken en wonen dus vaak in de regio. De fiets is voor die mensen vaak een ideaal vervoersmiddel naar hun werk.”

Helaas is er nog steeds geen voordelige oplossing voor alle Belgische werknemers. Zo kunnen bijvoorbeeld ziekenhuismedewerkers of werknemers van Waalse lokale besturen nog geen gebruik maken van deze regeling. Zelfs in de privésector zijn er nog gaten in het beleid, meer bepaald voor werknemers die aan barema worden verloond zoals poetshulpmedewerkers. Hier is de vraag enorm groot, maar helaas is er nog geen pasklaar antwoord.

Cyclis biedt enkel fietsleasing aan bedrijven en hun medewerkers. Het bedrijf dient zich dus eerst aan te sluiten voordat werknemers een fiets kunnen leasen. Ben jij een HR- verantwoordelijke en wil je eens horen wat de verschillende mogelijkheden zijn? Boek dan hier vrijblijvend een online demo in.

Heb je vragen over de nieuwe regeling? Misschien vind je het antwoord wel in de FAQ van Vlaanderen.

Get inspired