elektrische fiets

Zowel een e-bike als een speedbike zijn elektrische fietsen. Maar wat is nu precies het verschil? Wat zijn de voor-en nadelen van ieder type fiets? En voor welk type fiets kies je best? Wij geven je meer inzicht in deze populaire fietsen.

Even voor de duidelijkheid…

Een e-bike is een ‘gewone’ elektrische fiets waarmee je trapondersteuning hebt tot 25 km/u. Deze fiets is vooral geschikt voor relatief korte ritten naar het werk of ritjes in je vrije tijd. 

Een speedbike (of speed pedelec) is een krachtigere elektrische fiets waarmee je trapondersteuning hebt tot 45km/u. Dit type fiets is vooral geschikt voor woon-werkverkeer vanaf 15 km enkel. Het ideale alternatief voor de auto!

De grootste verschillen tussen een speedbike en e-bike:

Prijs: De gemiddelde catalogusprijs van de elektrische fietsen bij ons in lease is €3000. Die van de speed pedelecs is €5650 euro. We kunnen dus concluderen dat een kwalitatieve speed pedelec bijna dubbel zo duur is dan een e-bike.

Regels: Volgens de wegcode is een speed pedelec geen ‘fiets’, maar een bromfiets ‘klasse P’. De regels daarvoor lopen grotendeels gelijk met die voor een gewone bromfiets klasse B.

  • Als je met een speedbike rijdt, ben je verplicht om een helm te dragen. Als bestuurder van een elektrische fiets, is dit niet verplicht. Natuurlijk raden we dit wel altijd aan.
  • Een speed pedelec moet een claxon en een achteruitkijkspiegel hebben. Voor een e-bike volstaat een goed functionerende fietsbel.
  • Een elektrische fiets is gelijkgesteld met een klassieke fiets. Je hebt dus geen rijbewijs nodig en je moet geen nummerplaat monteren. Om met een speedbike te rijden, moet je minimaal 16 jaar zijn en over een rijbewijs type AM of B beschikken. Cyclis voorziet voor deze snelle fiets ook altijd een Burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en schrijft je speedpedelec in bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). Je krijgt dan ook een nummerplaat. Dit is allemaal niet van toepassing bij een e-bike.
  • Als bestuurder van een speedbike moet je het fietspad gebruiken op wegen waar de maximumsnelheid hoger is dan 50 km/u. Op
    andere wegen heb je de keuze, tenzij de verkeersborden anders bepalen. Je mag niet rijden in parken of op andere ‘trage wegen’. Ook gemengde voet- en fietspaden zijn verboden voor speedpedelecs. De maximumsnelheid geldt uiteraard ook voor speedpedelecs. Op plaatsen met een maximumsnelheid van 30 km/u of minder moet je die dus ook respecteren. In een fietsstraat mag je andere fietsers voorbijsteken, maar je mag de maximumsnelheid van 30 km/u niet overschrijden. 

Ontdek alle voordelen van het leasen van een speedbike en van een e-bike!

Op wat baseer ik nu mijn keuze?

  • Hoe ver wil je fietsen? Hoe snel en waar? Vind je een snelheid van 25 km/u genoeg en zal je voornamelijk fietsen in een drukke stad of puur ontspannende tochtjes doen? Dan kies je best voor een gewone elektrische fiets.Vind je 25 km/u niet snel genoeg omdat je bijvoorbeeld de fiets gaat gebruiken ter vervanging voor de wagen en verder van het werk woont?  Dan is een speedbike misschien eerder jouw ding. 
  • Je budget bepaalt natuurlijk ook je keuze. We vertelden hierboven al dat een speedbike meestal een pak duurder is dan een gewone elektrische fiets. Gelukkig kan je voordelig een speed pedelec leasen via Cyclis. Het totale voordeel kan oplopen tot 40% ten opzichte van een privéaankoop.
  • Voor gewone elektrische fietsen is geen helmplicht, nummerplaat, verzekering etc. geldig. Dit is allemaal verplicht bij een speed pedelec. In geval van leasing, neemt Cyclis deze aanvragen voor z’n rekening. 

Meer info?

-> Twijfel je nog steeds tussen deze twee fietsen? Dan raden we je aan om eens te testen bij een lokale fietshandelaar en je te laten adviseren. 

-> Heb je nog geen enkel idee over welk type fiets het best bij jou past? Onze fietskiezer helpt je bij het maken van de juiste keuze. 

Get inspired