Skip to content Skip to footer

Hoe kies ik de juiste elektrische fiets?

Wil jij een elektrische fiets aanschaffen? Maar weet je niet goed welke? Cyclis helpt je bij het vinden van de perfecte fiets.

Ben je op zoek naar een elektrische fiets maar weet je niet welke het best bij je past? Weet je niet welke batterij of motor je moet kiezen? Of waarin de speed pedelec zich onderscheidt van de gewone elektrische fiets? In dit artikel legt Cyclis alles voor je uit en aan het eind van de rit ken jij je ideale fietsmatch.

Soorten fietsen:

Om te weten welke elektrische fiets bij je past, kan je best beginnen met je af te vragen ‘Voor wat ga ik de fiets gebruiken?’. Is het voor woon-werkverkeer of is het eerder voor lange afstanden? Hieronder een kort overzicht van de verschillende soorten elektrische fietsen:

  • Elektrische stadsfiets: Deze fiets kan tot 25 km/u gaan en wordt gebruikt voor korte afstanden tot 40 km.
  • Elektrische vouwfiets: De vouwfiets is ideaal om een deeltraject mee af te leggen. Zo kan je deze fiets heel gemakkelijk meenemen op het openbaar vervoer of in de auto
  • Elektrische bakfiets: De bakfiets kan je vergelijken met een auto. Je kan er makkelijk je kinderen mee naar school brengen of boodschappen gaan doen in de supermarkt.
  • Elektrische hybridefiets: Dit is een kruising tussen een stadsfiets en een sportfiets. Deze fiets is ideaal voor gewone recreatieve fietstochten doorheen de stad en zorgt voor een aangename en stabiele rit over hobbelige wegen.
  • Elektrische racefiets: Deze fiets is geoptimaliseerd voor gebruik van wielerwedstrijden.
  • Speed pedelec: De speed pedelec kan, in tegenstelling tot de gewone e-bike, tot wel 45 km/u gaan. Ze worden gezien als bromfietsen, daarom is het vereist dat je een rijbewijs hebt vooraleer je hiermee op de openbare weg gaat
Waar moet ik op letten?
De batterij

De keuze van je batterij is heel belangrijk als je een elektrische fiets koopt. Een batterij met een groter vermogen zorgt er namelijk voor dat je een groter bereik hebt. De sterktes kunnen variëren van 300 Wh tot 680 Wh.

Let wel op, de capaciteit van de batterij neemt per jaar ongeveer 7% tot 10% af. Dus koop je in het begin een batterij met een lagere capaciteit? Dan is de kans groot dat je deze al vroeger zal moeten vernieuwen. Hoe hoger de capaciteit van de batterij, hoe langer hij zal meegaan.

De motor

Er zijn drie posities waar je de motor kan plaatsen op je fiets. Je hebt de voorwielmotor, de middenmotor en de achterwielmotor. Het voordeligste is om een middenmotor te hebben. Zoals het woord het al zegt, is de positie van de motor in het midden waardoor je veel stabieler kan fietsen dan bij een voorwiel- of achterwielmotor. Ook is een middenmotor het meest onderhoudsvriendelijk en zorgt het voor een betere ondersteuning.

Kortom, ben je op zoek naar een elektrische fiets? Informeer je dan zeker even op voorhand over de verschillende opties zoals de batterij en de motor. Wil je te weten komen welke fiets het best bij past? Kijk dan zeker eens op onze blog.