Skip to content Skip to footer

7 redenen waarom je vandaag nog moet gaan fietsen

Het zal je vast niet ontgaan zijn, tal van mensen maken op dit moment vaker een fietstocht om in beweging te blijven. Het is samen met wandelen en lopen de enige sport die je nog buitenshuis mag beoefenen tijdens de corona crisis. Gelukkig maar: want fietsen is supergezond! Wij geven je 7 reden om vandaag nog te gaan fietsen!

1. Fietsen is toegestaan én het kan dichtbij huis

Misschien wel de voornaamste reden om meteen op je fiets te springen. Het is een van de weinige sporten die je momenteel nog kan beoefenen. Bovendien is het fijn om buiten nog een ‘frisse neus’ te kunnen halen. Zo voorkom je ook meteen een tekort aan vitamine D. Houd je wel aan de richtlijnen en maak een fietstocht in je eigen omgeving.

2. Fietsen verhoogt je vetverbranding én zorgt ervoor dat je afvalt

Misschien wel de voornaamste reden om meteen op je fiets te springen. Het is een van de weinige sporten die je momenteel nog kan beoefenen. Bovendien is het fijn om buiten nog een ‘frisse neus’ te kunnen halen. Zo voorkom je ook meteen een tekort aan vitamine D. Houd je wel aan de richtlijnen en maak een fietstocht in je eigen omgeving.

3. Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw

Je lichaam bouwt bij het fietsen belangrijke spieren op en meer spieren betekent meer vetverbranding, ook na de training.  Je traint bij het fietsen zowel je beenspieren als je armspieren, borstspieren, schouderspieren, rugspieren en bilspieren. Een voordeel van fietsen is ook dat de kans op blessures veel kleiner is. Je belast je spieren en gewrichten minder dan met bijvoorbeeld lopen.

4. Fietsen vermindert stress en de kans op een depressie

Fietsen en sporten in het algemeen is goed voor je mentale gezondheid. Het zorgt voor een vermindering van stress en zorgt ervoor dat je je hoofd kan ‘leegmaken’. Als we fietsen, wordt er ook meer serotonine en dopamine geproduceerd in onze hersenen. Ze maken ook meer endorfine en cannabinoïden aan (ja – dat zijn stoffen die in marihuana zitten). Al deze stoffen zorgen ervoor dat wij vrolijker worden. Verder kan ons lichaam hormonen als cortisol en adrenaline beter reguleren wanneer we hebben gefietst, waardoor we minder gespannen zijn.

5. Fietsen verbetert je weerstand én kan vele ziekten voorkomen

Zeker niet onbelangrijk in deze tijden van pandemie. Fietsen heeft een positieve invloed op je immuunsysteem. Als je 5 of meer dagen per week een (half)uur per dag fietst, wordt je lichaam sterker en is het beter in staat virussen en griep af te weren! Uit diverse onderzoeken blijkt dan ook dat mensen die dagelijks naar het werk fietsen veel minder vaak ziek zijn. De reden daarvoor is dat wanneer je vaak beweegt, je bloed beter door je lichaam kan stromen. Zo worden allerhande afvalstoffen beter afgevoerd uit je lichaam.

6. Fietsen zorgt ervoor dat je beter slaapt

Over het algemeen zorgt sporten ervoor dat je beter en dieper slaapt. Dat geldt natuurlijk ook voor fietsen. Sporten in daglicht zorgt er namelijk voor dat je lichaam een beter bioritme ontwikkelt. Zo zal je wanneer het donker wordt sneller moe zijn en in slaapstand geraken.

7. Fietsen is goed voor je hersenen

Wetenschappers ontdekten dat mensen na dertig minuten fietsen hoger scoorden op geheugen- en organisatietesten in vergelijking met niet-fietsers. Hoe kan dat? Wanneer we fietsen, stroomt er meer bloed naar onze hersenen, waardoor deze meer zuurstof en voedingsstoffen krijgen en daardoor beter functioneren. Fietsen kan voornamelijk ook van groot belang kan zijn voor ouderen. Het kan namelijk het achteruitgaan van de hersenen door ouderdom tegengaan. Kortom: Fietsen is de ideale braintraining!

We willen je nogmaals meegeven dat je best alleen fietst en drukke fietsomgevingen beter vermijdt in deze situatie. Zorg ook dat je altijd 1,5 meter afstand houdt tot andere fietsers of wandelaars om het risico op verspreiding van het virus te beperken.


Wil jij ook niets liever doen dan fietsen nu het zonnetje eindelijk schijnt? Lees hier hoe je een fiets kan leasen vanuit #uwkot.