Skip to content Skip to footer

Hoeveel calorieën verbrand je tijdens het fietsen?

Wil je graag weten hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het fietsen? Wij zochten het voor je uit en vatten het samen in deze blog.

Fietsen is een goede manier om calorieën te verbranden, of het nu gaat om een rit naar je werk of om een recreatieve tocht van tientallen kilometers. Maar welke factoren zijn hierbij belangrijk? En speelt het een rol wat ik eet?

Gewicht en snelheid

Je ziet hieronder hoeveel calorieën iemand ongeveer verbruikt bij verschillende snelheden. Hoe meer je weegt, hoe meer calorieën je zal verbranden tijdens het fietsen.

Odoo • Een foto met een geweldige onderschrift

Maar hoe zit het dan precies bij eten? Laten we als voorbeeld een snoepreep nemen. 1 snicker staat gelijk aan ongeveer 250 kcal. Als je aan een goed tempo fietst, zal je als persoon van 60 kg een klein uurtje moeten fietsen. Dat is al meteen een hele inspanning die je moet leveren om een klein snoepje te verbranden.

In plaats van een snoepreep als tussendoortje, kan je eens kiezen voor gezonde varianten zoals groeten of fruit. Zo krijg je voldoende vitaminen binnen zonder dat er een hele hoop calorieën bijkomen die je achteraf weer moet verbranden.

Elektrische fiets

Er ontstaat vaak de twijfel of je met een elektrische fiets evenveel calorieën verbrandt als met een gewone fiets. Ja, je verbrandt calorieën als je gaat fietsen met een e-bike. Maar het aantal calorieën ligt iets lager dan bij een gewone fiets.

Als je nu 60 kg weegt en je fietst 15 km/u dan verbrand je op een gewone fiets ongeveer 246 kcal. Op een elektrische fiets is dat ongeveer 210 kcal.

Dat is een klein verschil, maar dat betekent niet dat fietsen met elektrische ondersteuning minder gezond is dan met een normale fiets. Omdat je dankzij de elektrische ondersteuning minder inspanningen moet leveren, heb je de neiging om deze vaker te gebruiken en zo grotere afstanden af te leggen. En de fiets is nog steeds een gezondere en duurzamere keuze dan de auto.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken. Als je gaat fietsen, of het nu gaat om een e-bike of een gewone fiets, verbrand je calorieën. Het enige wat verschil maakt, is hoeveel inspanning je precies levert. Vergeet dus niet om de auto enkele keren per week in te ruilen voor de fiets. En ruil tot slot de ongezonde snoeprepen in voor een gezond tussendoortje.