Batterij elektrische fiets

Een fietsaccu vervangen kan al snel honderden euro’s kosten. Cyclis geeft je enkele tips om je batterij met zorg te ontladen en weer op te laden.

Hoe moet ik de batterij van mijn elektrische fiets bewaren?

  • De temperatuur heeft een grote invloed op de conditie van je fietsaccu. De batterij van je elektrische fiets kan namelijk niet tegen extreem hoge of lage temperaturen. Als je je fiets ook in de winter gebruikt, neem je best de accu mee naar binnen zodat hij op kamertemperatuur bewaard kan worden.
  • Berg jouw accu nooit helemaal leeg op. Hans de Looij, fietsexpert van de ANWB, adviseert mensen om ook in de winter regelmatig te fietsen. Als je je elektrische fiets in de winter maandenlang op een koude plek bewaart, bijvoorbeeld in de garage, komt hij in een soort van slaapstand waar hij niet altijd meer uit ontwaakt. Ben je toch niet zo een winterliefhebber ? Dan kan je de accu regelmatig opladen als je je fiets een tijdje niet gebruikt.
  • Verwijder je afneembare accu van de fiets als je hem enkele uren niet zal gebruiken, bijvoorbeeld op het werk. Zo kan je je fiets beschermen tegen heel warme of koude temperaturen en tegen de regen. Als je de batterij niet kan verwijderen, plaats je de fiets bij voorkeur binnen.
  • Gebruik tenslotte altijd de oplader die bij de batterij is geleverd. Een verkeerde oplader gebruiken, is schadelijk voor de accu.

Hoe moet ik de batterij van mijn elektrische fiets opladen?

Er bestaan meerdere accu’s met verschillende capaciteiten. Concreet houdt dat in hoeveel energie je erin kan stoppen. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh).

Iedere accu heeft bovendien een maximaal aantal laadcyclussen. Dat betekent het volledig ontladen en opladen. Beperk daarom het aantal laadcyclussen zonder dat er diepontlading plaatsvindt. Bij diepontlading is de batterij van je elektrische fiets beschadigd doordat hij verder ontladen wordt dan de ontlaadgrens.

  • Laad je accu altijd weer op voordat deze helemaal leeg is. Je accu langdurig niet opladen, bijvoorbeeld in de winter, is zeer schadelijk. Hoe minder diep je de batterij ontlaadt, hoe langer ze meegaat. Je kan hem bij voorkeur best voor 50% ontladen en daarna weer opladen. Dat is gunstig voor je aantal laadcyclussen. Als je woon-werkafstand zo groot is dat je meer dan 50% van je capaciteit gebruikt, koop je beter een accu met een grotere capaciteit of een tweede accu.
  • Verwijder de lader als je batterij vol is. Let op: lees steeds de gebruiksaanwijzing van je accu. Het kan immers zijn dat je hem in de lader moet bewaren omdat deze automatisch laadt en ontlaadt.

Hoe kan ik de levensduur van mijn batterij verlengen tijdens mijn fietsrit?

  • Hou je De banden van je elektrische fiets op maximale spanning. Op deze manier verbruik je zo weinig mogelijk energie.
  • Vertrek niet met trapondersteuning of zet hem zo laag mogelijk. Ook dat kost namelijk zeer veel energie.
  • Zet je versnelling niet te hoog bij een lage snelheid.
  • Een constante snelheid behouden is het beste voor je accu. Toch kan je, net zoals bij een auto, beter schakelen als je stilstaat of op een helling.

Met deze tips kan je met een gerust hart overgaan tot de aankoop van een elektrische fiets. De voornaamste tip die we jou kunnen meegeven: koop een accu met een zo groot mogelijke capaciteit. Dat kost meer geld, maar zal zich op het einde van de rit zeker lonen.

Ontdek alle voordelen van het leasen van een elektrische fiets op onze website!