Skip to content Skip to footer

Maak je fiets klaar voor de lente in 5 stappen

De lente staat eindelijk voor de deur! Maar hoe krijg je je fiets weer in topvorm na de winter? Cyclis geeft je alvast wat tips over hoe jij je fiets lenteklaar maakt. En goed nieuws: de meeste handelingen kan jij gewoon helemaal zelf doen!

Stap 1: Was de fiets grondig

Je kan allereerst beginnen met het wassen van je fiets. Door de herfst en de winter kan de fiets erg vuil zijn. Modder, bladeren, gras, … Het is dus erg belangrijk dat je je fiets goed schoon maakt voor de lente. Maak de frame van je fiets proper met een lauwwarm sopje van afwasmiddel of autoshampoo. Gebruik hiervoor een afwasborstel of een spons. De kleinere onderdelen kan je wassen met een tandenborstel. Spoel hierna de fiets af met de tuinslang. Laat na de wasbeurt de fiets opdrogen en veeg nog eens na met een droge doek. Als je een elektrische fiets hebt, is het belangrijk dat je de fiets niet ondersteboven zet bij het wassen. Hiermee loop je de kans het display of de accu te beschadigen.

Stap 2: Controleer de profieldiepte van je banden

Het is belangrijk om de banden goed af te spoelen. Je kan dan ook even kijken of de banden nog voldoende profiel hebben. Een band met een grover profiel geeft meer grip. Is dit niet meer het geval? Dan is het tijd om ze te vervangen. Controleer ook of de banden nog voldoende spanning hebben. Kijk of er geen lucht uit de banden loopt bij het oppompen, want dat wil zeggen dat je band lek is.

Stap 3: Kijk de bouten en moeren van je fiets na

Deze kunnen namelijk door al de nattigheid van de herfst en winter wat los komen zitten. Controleer dus of deze nog vastgedraaid zitten en je kan ze eventueel ook insmeren met vaseline. De roestige exemplaren kan je vervangen.

Stap 4: Smeer de fietsketting

Reinig de ketting eerst met een speciale kettingreiniger. Dat kan je doen door de ketting te doen ronddraaien en gelijktijdig deze indruppelen met de reiniger. Als je deze hebt laten intrekken, wrijf je de ketting schoon met een katoenen doek. Als de ketting helemaal proper is, ga je hem terug smeren met kettingvet of kettingolie. Je kan op het einde eens draaien met de pedalen om het smeermiddel goed te verspreiden.

Stap 5: Test alle onderdelen

Tenslotte moeten de remmen en de verlichting getest worden. Als je fiets een tijdje heeft stilgestaan, kunnen de batterijen van de verlichting leeg geraken en de remmen stroef aanvoelen. Ook kan je controleren of je slot nog goed functioneert.

Bij een elektrische fiets is het verstandig om je accu te laten checken na de winter. Als je je elektrische fiets al even niet meer hebt gebruikt, nemen de prestaties van je accu af en dat kan een invloed hebben op je actieradius. Het is dus belangrijk om je fietshandelaar te laten nakijken of de accu nog over voldoende capaciteit beschikt.

 

Als je al deze stappen uitvoert, is er niets wat jou nog tegenhoudt om de komende maanden heerlijk te genieten je favoriete tweewieler.

Cyclis wenst je veel fietsplezier deze lente!

TIP: Ontdek hier de 5 mooiste fietsroutes van Vlaanderen: https://www.cyclis.be/de-5-mooiste-fietsroutes-van-vlaanderen/