Alles wat je moet weten voor je een speedbike leaset
24/10/2024
Zalig toch… de files ontwijken en geen parkeerplaats meer moeten zoeken. Als je dankzij je speedbike ook nog eens lange afstanden kan afleggen zonder te puffen en te hijgen, is de keuze al snel gemaakt. Een speedbike of speed pedelec is een fiets waarmee je snelheden tot en met 45 kilometer per uur kan halen. Maar hoe kies je de ideale speed pedelec? Wat zijn de regels voor de speedbike? Hoe fiets je veilig aan een snelheid van 45 km per uur? En hoe zorg ik ervoor dat de onderdelen lang meegaan? Cyclis helpt je letterlijk en figuurlijk op weg.
Hoe kies ik een speed pedelec?
- De afstand naar en van het werk bepaalt het type batterij en dus ook de prijs van de speed pedelec. De meeste merken bieden een batterijcapaciteit van 500 Wh aan, maar je kan de capaciteit verhogen afhankelijk van je noden. Een accu van 1000 Wh legt gemiddeld tussen de 80 en 150 km af. Met een batterij van 800 Wh leg je tussen de 60 en 100 km af, afhankelijk van de stand waarin je fietst (bv. in de turbo stand verbruik je meer stroom).
- Het is belangrijk dat je overweegt welke snelheden je wilt halen. Wil je gemakkelijk 45 km/h kunnen fietsen of ben je tevreden met een snelheid van 40 km/h?
- De weg waarop je zal fietsen is ook bepalend voor je keuze. Moet je bijvoorbeeld veel bergop fietsen? Dan zal je speed pedelec ook meer verbruiken.
- Hoe vaak wil je je fiets onderhouden? Een riem heeft minder onderhoud nodig dan een ketting, maar zal ook slijten bij zwaar gebruik (Turbo stand).
- Over het algemeen raden we je aan om een testrit te doen van minstens 5 kilometer. Let hierbij op je trapfrequentie en hoe hard je moet trappen om een snelheid van 40 km/ uur te halen.
De belangrijkste regels voor speedbikes
- Voor elk geproduceerde speedbike bezorgt de fabrikant de koper een gelijkvormigheidsattest en een aanvraag tot inschrijving van een bromfiets of lichte vierwieler. Zodra alle papieren er zijn, worden ze opgestuurd naar Cyclis en vervolgens komen ze terecht bij de DIV (Dienst Inschrijving Voertuigen). De DIV bezorgt Cyclis de nummerplaat en wij bezorgen die ten slotte aan de fietshandelaar.
- Het dragen van een fietshelm is verplicht. Een korte richtlijn die je alvast kan gebruiken: zorg ervoor dat de slapen en het achterhoofd beschermd zijn. Bovendien moet je ouder zijn dan 16 jaar en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs (rijbewijs AM of B).
- Op wegen waar er maximaal 50 kilometer per uur mag gereden worden, mogen speedpedelec-gebruikers kiezen of ze het fietspad of de rijweg gebruiken. Als de opgelegde snelheid hoger is dan 50 kilometer per uur, zijn fietspaden wel verplicht. Speedbikes mogen op de fietspaden tot 45 km per uur rijden, behalve wanneer anders aangegeven is (bijvoorbeeld in zone 30). Wegbeheerders kunnen hen wel met speciale onderborden de toegang tot een fietspad ontzeggen of verplichten.
- Zorg ervoor dat je altijd je boorddocumenten op zak hebt: Het gelijkvormigsheidsattest (COC) en het origineel deel 1 van het kentekenbewijs. Vergeet ook je rijbewijs en identiteitskaart niet.
- Als bestuurder van een speedbike met trapondersteuning (ook boven 25 km/h), is er geen speciale verzekering vereist. De familiale BA-verzekering (Burgerlijke Aansprakelijkheid) is dan voldoende.
- Een specifiek verkeersbord met het symbool van een bromfiets en de letter P (speed pedelec) is van toepassing op bestuurders van speedbikes.
5 tips om veilig te fietsen
- Als speed pedelec gebruiker ben je minstens even kwetsbaar als een gewone fietsgebruiker. Volg daarom de veiligheidsvoorschriften die gelden voor fietsers. Je vindt hieronder enkele nuttige tips.
- Wees altijd alert en ga er niet vanuit dat de autobestuurder je wel gezien heeft. Het is belangrijk om volledig geconcentreerd te zijn op het fietsen en de weg. Gebruik dus absoluut niet je smartphone tijdens het fietsen. Fietsers kunnen dus veel ongelukken vermijden door zich wat meer bewust te zijn van hun kwetsbaarheid. Het is aangeraden om je opvallend te kleden, het liefst met fluo en reflecterende banden.
- Zorg ook voor voldoende verlichting.
- Maak andere weggebruikers duidelijk welke richting je kiest door jouw arm uit te steken.
- Tenslotte is het belangrijk om op de juiste manier jouw remmen te gebruiken. Je gebruikt best altijd eerst lichtjes de voorrem om de fiets te stabiliseren en daarna de achterrem om slippen te vermijden.
Met deze tips kan je goed voorbereid en veilig de baan op.
Hoe zorg ik ervoor dat de onderdelen van de speed pedelec lang meegaan?
- Het belangrijkste is dat je juist schakelt. Vertrek niet in de hoogste versnelling en schakel regelmatig een paar versnellingen terug als je moet (her)optrekken vanuit stilstand of na een bocht.
- Poets & smeer je ketting en tandwiel na iedere grote rit of als het heeft geregend.
- Controleer iedere maand je bandendruk en pomp indien nodig op. Een band die niet goed is opgepompt, levert veel extra weerstand op. De motor zal harder moeten werken voor hetzelfde resultaat en bijgevolg meer batterij verbruiken. Je vindt op de zijkant van je band terug wat de juiste bandenspanning is.
- Vermijd kasseien want de onregelmatige ondergrond zorgt ervoor dat de vijzen van je fiets loskomen. De elektronische aansluitingen worden door elkaar geschud en spaken worden onder hoge druk gezet. Dit kan tot meer slijtage en herstellingen leiden.
- Controleer geregeld de remblokjes. Als deze versleten zijn, rem je minder goed en kan de remschijf beschadigd worden.
Heb je nog vragen of bedenkingen ? Aarzel dan niet om ons te contacteren via info@cyclis.be of telefonisch op het nummer
011/730 115
Kies nu jouw favoriete speedbike bij
een fietshandelaar in jouw buurt
Marc Jozefczak
Cyclis medewerker & speed pedelec gebruiker
Zelf rijd ik met een Stromer ST1X van 2019 met een 814 Wh batterij en achtermotor met derailleur. Met deze batterij kan ik gemakkelijk 40 km fietsen naar het werk (heen en terug) in Turbo stand naar het werk. De trapfrequentie is super. Voor deze fiets is een sportieve houding noodzakelijk; wat voor niet-getrainde personen soms wat lastig is. Ik haal gemakkelijk een snelheid van 45 km/u mits ikzelf de nodige inspanning lever. Het is zeer aangenaam om ‘s morgens met de fiets door het bos te rijden naar het werk. Zo kan ik met een fris hoofd aan de werkdag beginnen. Wanneer ik naar huis fiets, maak ik mijn hoofd leeg en kan ik thuis genieten van de rest van de dag.
Get inspired

Nieuws
Defensie start met fietsleasing: wat betekent dit voor militairen?

Weetjes
Fietsleasing voor de zorgsector: Kansen en voordelen voor zorginstellingen

Tips & Tricks
De perfecte fietsdrager voor jouw e-bike: Waar let je op?

Weetjes
Hoe kan je de levensduur van je batterij verlengen?

Weetjes
Belfius start partnership met Cyclis, pionier in fietsleasing.

Weetjes
Hoe fiets ik energiezuinig met een elektrische fiets?
Wil jij de meest
geïnformeerde fietser zijn?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.
Ontvang net als 2000+ fietsers
alle fietsnieuwtjes en fietstips.
En geen schrik, wij houden ook niet van spam!