Op deze pagina

Welk type fiets past het best bij mij?

25/10/2024

Dankzij het enorme aanbod aan diverse fietsen in verschillende categorieën, is er ongetwijfeld een fiets die aan al je eisen voldoet. Het goede nieuws is dat de keuzemogelijkheden eindeloos zijn. Maar hoe kies je nu het juiste type fiets dat aan al je behoeften voldoet? Onze handige Fietskiezer kan je hierbij helpen. Het begint allemaal met de vraag: waarvoor ga je de fiets hoofdzakelijk gebruiken?

De elektrische fiets

De e-bike is dankzij de trapondersteuning en type fiets dat zowel geschikt is voor woon-werk verkeer als voor recreatieve fietstochten. Je haalt er snelheden tot en met 25 km/h mee.

Er zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Zo koop je best een accu met een zo groot mogelijke capaciteit, uitgedrukt in Wattuur (Wh). Je kan de levensduur van je batterij verlengen met onze handige tips.

Je hebt bij een e-bike de keuze tussen een middenmotor, een voorwielmotor en een achterwielmotor. Over het algemeen voelt een middenmotor het meest natuurlijk aan omdat het lijkt alsof je zelf meer kracht uitoefent. Dat type motor is dan ook het duurst. Een voorwielmotor vraagt op het begin enige gewenning omdat het lijkt alsof je minder controle hebt over de fiets in een bocht. Je hebt over het algemeen weinig keuze in fietsen met een achterwielmotor.

Woon je op een relatief grote afstand van je werkplek en wens je alsnog met de fiets te gaan werken? Dan kan je de aankoop van een speedbike overwegen. Met dit type fiets kan je snelheden tot en met 45 km/h halen. Wij hebben voor jou de belangrijkste regels opgelijst.

Ook de populariteit van de elektrische bakfiets is toegenomen de laatste jaren. Dankzij de elektrische trapondersteuning vervoer je je kinderen quasi moeiteloos.

De racefiets

Wil je vooral een snel en licht type fiets? Kies in dat geval zeker voor een  racefiets. Je kan een racefiets onderscheiden aan zijn gebogen stuur en dunne banden.

De verschillende soorten racefietsen:
  • Comfort: Dit type racefiets is geschikt voor fietsers die graag lange afstanden willen rijden. Je hebt een rechtere zithouding op deze fiets dan op een sportieve racefiets.
  • Lightweight: Dit is een erg lichte racefiets, ontworpen voor lange beklimmingen. Op deze fiets zit je sportiever dan op het comfort type. Fiets je vaak in heuvelachtige gebieden? Dan is dit de fiets die je nodig hebt.
  • Aero: Ben je van plan om tijdritten of races te rijden? Dan kies je best voor dit type racefiets. De nadruk ligt eerder op snelheid dan op comfort.

Het is belangrijk om de ideale framemaat te kiezen voor jouw lichaam. Aan de hand van deze tabel kan je jouw framemaat bepalen.

Tenslotte heb je de keuze tussen een frame in carbon of in aluminium. Een carbon frame is het lichtst, het stevigst en daarom ook het duurst. Een aluminium frame kan je daarentegen makkelijker laten repareren na een valpartij.

De mountainbike

Fiets je vaak op een ongelijk en ruw terrein? Dan is een mountainbike de beste optie dankzij de dikke banden met veel grip. Bovendien vangt de vering van een mountainbike de schokken op van de onverharde weg. Je kan de mountainbike ook onderscheiden aan zijn recht stuur.

De verschillende soorten mountainbikes:
  • Cross Country: Deze soort mountainbike vormt het grootste segment. Dit type fiets is geschikt voor een parcours dat snel en technisch is, zonder al teveel hoogteverschil.
  • All mountain: Deze fietsen hebben een full suspension frame en hebben wat meer veerweg dan cross country modellen. Het is daarom dat ze breed inzetbaar zijn.
  • Enduro of Freeride mountainbikes: Dit model beschikt over meer veerweg, krachtige remmen en stevige banden. De fiets is vooral geschikt voor snelle afdalingen in steil terrein.
  • Downhill: Bij de downhill of gravity bikes gaat het om zo snel mogelijk naar beneden fietsen. De veerweg vangt de grote klappen op en zorgt ervoor dat je ook tijdens het remmen maximaal tractie houdt.

De vouwfiets

Leg je enkel een deel van het woon-werk traject af met de fiets? Dan kan je beter kiezen voor een (elektrische) vouwfiets. Dat type fiets kan je meenemen op de trein maar staat minder bekend voor zijn comfort. Let bij de aankoop van een vouwfiets zeker op de stevigheid van de vouwpunten. Moet je een lange afstand afleggen op je plooifiets? Investeer dan in een model met grotere wielen, een stevig kader en kwalitatieve koppeling. Over het algemeen zijn deze fietsen ontworpen om korte afstanden te fietsen.

De stadsfiets

Een stadsfiets is comfortabel en kan je gemakkelijk onderhouden. Het is dan ook een relatief goedkope fiets. Woon je niet zo ver van je werkplek? Dan volstaat de aankoop van een gewone stadsfiets. Ook als je af en toe korte afstanden aflegt met de fiets, bijvoorbeeld voor kleine boodschappen, kan je kiezen voor een gewone stadsfiets.

De hybride fiets

Kies voor deze fiets als je in je vrije tijd graag langere fietstochten wil maken. Een hybride fiets is namelijk een combinatie van een stads- en een sportfiets. Deze fietsen zijn dankzij hun aluminiumframe lichter, waardoor je minder last zal hebben van spierpijn.

Onder de categorie hybride fietsen vallen: crosshybride fietsen, fitness fietsen en trekking fietsen.

  • Crosshybride: Deze fiets lijkt het meest op een mountainbike, ondanks de dunnere banden. De fiets is geschikt voor woon-werkverkeer, maar minder voor onverhard terrein.
  • Fitness hybride: Deze fiets lijkt vanwege zijn dunne banden, sportieve frame en derailleursversnelling hard op een racefiets. De fiets is ook geschikt voor woon-werkverkeer.
  • Trekking hybride: Dit type fiets beschikt, net als een stadsfiets, over spatborden en een bagagedrager. Dankzij de derailleursversnelling is deze fiets geschikt voor trekking tochten.

Met deze informatie kan je een weloverwogen keuze maken en de meest geschikte fiets voor jou vinden. We willen je nogmaals meegeven dat het zeer belangrijk is om een fiets in de juiste framemaat te kopen. De plaatselijke fietshandelaar kan je daarbij deskundig adviseren. Met behulp van onze dealermap vind je snel een fietswinkel bij jou in de buurt.

Hasta la bicicleta!

Wil jij de meest
geïnformeerde fietser zijn?
Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Ontvang net als 2000+ fietsers
alle fietsnieuwtjes en fietstips.
En geen schrik, wij houden ook niet van spam!

This field is for validation purposes and should be left unchanged.