In een fietsstraat gelden specifieke regels die opgesteld zijn om de veiligheid van fietsers te waarborgen en het gebruik van de fietsstraat efficiënt te maken. Dit zijn enkele van de belangrijkste regels:

Prioriteit voor de fietser

In een fietsstraat hebben fietsers voorrang. Dit betekent dat fietsers het recht hebben om de hele breedte van de weg te gebruiken en auto’s voorrang moeten verlenen aan fietsers.

Lage snelheid

Auto’s mogen in een fietsstraat rijden, maar ze moeten zich aanpassen aan de snelheid van de fietsers. Dit betekent dat auto’s langzaam moeten rijden, meestal met een maximumsnelheid van 30 km/uur. Ook snelle fietsers moeten zich aan deze snelheidsbeperking houden.

Geen aparte fietspaden

In tegenstelling tot fietspaden, waar fietsers gescheiden zijn van het gemotoriseerde verkeer door fysieke barrières, delen fietsers en auto’s in een fietsstraat dezelfde rijbaan.

Markeringen en bewegwijzering

Fietsstraten zijn vaak herkenbaar aan hun rode wegdek. Ze zijn vaak ook gemarkeerd met speciale borden om automobilisten te waarschuwen dat ze een fietsstraat naderen.

Voorrangsregels

Voor verkeer dat uit zijstraten een fietszone inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Dat wil zeggen dat indien er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, de algemene voorrangsregel geldt: voorrang van rechts. Hierdoor kan het gebeuren dat fietsers in een fietszone voorrang moeten geven aan verkeer dat langs rechts de fietszone inrijdt.

Als je fietskleding ook vies is, spuit het dan eerst af met een tuinslang voordat je het in de wasmachine stopt. Gebruik geen wasverzachter voor synthetische kleding en was op 30 graden. Laat het daarna drogen op een rek. Je mountainbike en fietskleding zijn nu klaar voor meer avontuur!


Het doel van een fietsstraat is om de veiligheid van fietsers te vergroten, de fietsbaarheid van een gebied te verbeteren en het gebruik van de fiets als vervoermiddel aan te moedigen.