mountainbike

Mountainbiken is een opwindende sport, maar als beginner kun je gemakkelijk in een aantal valkuilen trappen. Deze beginnersfouten kunnen je rit minder aangenaam maken of zelfs tot ongelukken leiden. Hier zijn 15 veelvoorkomende beginnersfouten en praktische adviezen om ze te vermijden.

1. Geen reservemateriaal meehebben

Het kan gebeuren: je bent diep in het bos aan het mountainbiken en je krijgt een lekke band, zonder reserveonderdelen bij de hand. Zorg er daarom voor dat je altijd een reservebinnenband, bandenlichters en een pomp bij je hebt om onverwachte tegenvallers op te vangen. dit is één van de meest voorkomende beginnersfouten.

2. Gebrek aan basisreparatiekennis

Het is cruciaal om enkele basisreparaties te kennen, zoals het plakken van een lekke band en het afstellen van je versnellingen. Deze vaardigheden kunnen je redden als je ver van huis bent en er iets misgaat.

3. Overmatig aandraaien van bouten

Het is verleidelijk om de bouten van je mountainbike strakker aan te draaien dan nodig is, maar dit kan schade veroorzaken aan je fiets. Gebruik een momentsleutel om bouten volgens de fabrikantspecificaties aan te draaien.

4. Negeren van geluiden aan je fiets

Ongebruikelijke geluiden en kraakjes kunnen waarschuwingssignalen zijn voor problemen. Negeer ze niet; onderzoek de oorzaak en los het op voordat het erger wordt.

5. Slechte schoonmaakgewoonten

Een goed onderhouden mountainbike gaat langer mee en rijdt soepeler. Houd je fiets dus schoon en smeer regelmatig de aandrijflijn en draaiende onderdelen om slijtage te verminderen.

6. Onjuiste afstelling van klikpedalen

Als je klikpedalen gebruikt, zorg er dan voor dat ze correct zijn afgesteld. Slecht afgestelde klikpedalen kunnen leiden tot onverwachte valpartijen.

7. Onderbenutte van vering

Als je een fiets met vering hebt, pas dan de vork- en demperinstellingen aan op basis van je gewicht, rijstijl en het terrein waarop je rijdt. Dit maximaliseert je comfort en controle.

8. Verkeerde bandenspanning

De juiste bandenspanning is cruciaal voor grip en comfort. Experimenteer daarom met de bandenspanning van je mountainbike om de optimale instelling voor verschillende terreinen te vinden.

Lees hier ons blog over de ideale bandenspanning!

9. Niet kiezen voor tubeless banden

Overweeg tubeless banden om het risico op lekke banden te verminderen. Ze bieden extra gemoedsrust tijdens je ritten.

10. Ongepaste kledingkeuze

Kies kleding die geschikt is voor het weer en de omstandigheden. Lagen kleding kunnen je namelijk comfortabel houden bij veranderende temperaturen.

11. Beïnvloeding door anderen

Ben je begonnen met mountainbiken omdat vrienden al aan de sport deden? Dat is een veelvoorkomende start, maar het kan je sturen naar activiteiten die zij leuk vinden, niet per se jij. Het is belangrijk om te blijven ontdekken wat voor jou het beste werkt, zodat mountainbiken voor jou leuk blijft.

12. Onvoldoende eten en drinken

Uitdroging en energiegebrek kunnen je rit verkorten, een veel voorkomende beginnersfout. Neem daarom voldoende water en snacks mee om je energieniveau op peil te houden tijdens lange ritten.

13. Negeren van pijn en ongemakken

Luister naar je lichaam en negeer geen pijn of ongemak. Dit kan leiden tot blessures als het wordt genegeerd.

14. Zadelpijn niet aanpakken

Kies voor een goed zadel dat bij je past en draag een fietsbroek met zeem om zadelpijn te voorkomen. Een oncomfortabel zadel kan je rit namelijk verpesten.

15. Verwaarlozen van verkeersregels

Hoewel dit vooral voor wielrenners lijkt te gelden, moeten mountainbikers ook vaak de openbare weg gebruiken om naar hun favoriete paden te komen. Vergeet niet dat verkeersregels ook voor sportieve fietsers gelden. Bovendien dragen we als mountainbikers de verantwoordelijkheid om de naam van onze gemeenschap hoog te houden door ons aan de regels te houden. En vergeet niet, als je op zoek bent naar de juiste uitrusting of professioneel advies, kun je altijd terecht bij de lokale mountainbikedealers. Ze staan klaar om je te helpen bij het kiezen van de beste fiets en accessoires die bij jouw behoeften passen. Raadpleeg de Dealermap om een dealer bij jou in de buurt te vinden.