elektrische fiets

Ben je klaar om de wereld van elektrische fietsen te verkennen? Een milieuvriendelijk alternatief voor woon-werkverkeer, een elektrische fiets kan een geweldige keuze zijn. Maar waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste e-bike? Wij geven jou alvast 7 tips waar je rekening mee kan houden. Wanneer je nog met vragen zit helpen onze handelaars jou met veel plezier verder!

1. Bepaal jouw rijdoelen

Begin met het identificeren van je specifieke rijdoelen. Wil je de e-bike gebruiken voor dagelijkse woon-werkverkeer, lange recreatieve ritten in het weekend, of beide? De aard van je ritten zal bepalen welk type elektrische fiets het beste bij jou past.

2. Kies het juiste type

Elektrische fietsen komen in verschillende varianten, zoals stadsfietsen, mountainbikes, plooifietsen en meer. Elk type is ontworpen met specifieke functies om aan verschillende behoeften te voldoen. Op onze website kan je terecht om je te helpen kiezen bij de ideale fiets. Selecteer het type fiets dat aansluit bij jouw rijstijl en het terrein waarop je zult fietsen.

3. Motorpositie

Let op de motorpositie. Elektrische fietsen hebben motoren die zich in het voorwiel, achterwiel of in het midden van het frame kunnen bevinden. Een middenmotor biedt meestal de beste balans en prestaties, vooral voor heuvelachtig terrein.

Elektrische fiets met middenmotor

Voordelen:

  • Stabiliteit: De plaatsing van de motor in het midden zorgt voor een uiterst stabiele fiets.
  • Soepele ondersteuning: De motor past zich naadloos aan jouw inspanning aan.
  • Ruime keuze: Er zijn talloze merken, types en modellen beschikbaar.

Nadelen:

  • Geluid: Sommige middenmotoren kunnen iets meer geluid produceren dan wielmotoren.

De middenmotor is verreweg het meest populaire motorsysteem voor elektrische fietsen, en dat is niet zonder reden. Het zwaartepunt bevindt zich in het midden van de e-bike, en de motor steunt op de trapas, wat resulteert in een natuurlijke ondersteuning.

Een opvallend kenmerk van middenmotoren is de nauwkeurigheid van de sensoren. De motorondersteuning reageert zeer responsief op jouw eigen inspanning. Dankzij snelheids-, rotatie- en trapkrachtsensoren kan het systeem precies berekenen hoeveel ondersteuning nodig is. Als je bijvoorbeeld een brug of heuvel beklimt en harder moet trappen, past het systeem de ondersteuning dienovereenkomstig aan op basis van de geleverde trapkracht. Dit resulteert in een zeer natuurlijke en efficiënte rijervaring.

Elektrische fiets met achterwielmotor

Voordelen:

  • Zeer stille motor: Achterwielmotoren zijn erg stil tijdens het gebruik.
  • Veel vermogen en natuurlijk aanvoelende ondersteuning: De ondersteuning voelt krachtig en natuurlijk aan, vergelijkbaar met gewoon fietsen.

Nadelen:

  • Minder efficiënte aandrijving en daardoor kleiner bereik dan een middenmotor.
  • De meeste achterwielmotoren vereisen een derailleurversnelling en kunnen niet worden gecombineerd met een naafversnelling, wat slijtagegevoeliger kan zijn.

Net als bij middenmotoren maken achterwielmotoren meestal gebruik van een trapkrachtsensor, wat zorgt voor een natuurlijke rijervaring, vergelijkbaar met gewoon fietsen.

Het merendeel van de fietsen met achterwielmotor heeft een derailleurversnelling in plaats van een naafversnelling, en ze hebben meestal geen gesloten kettingkast. Dit maakt ze vooral geschikt voor sportieve en recreatieve fietsers.

Een groot voordeel van achterwielmotoren is de stilte tijdens het rijden. Echter, vanwege de gebruikte technologie zijn ze over het algemeen minder efficiënt dan middenmotoren. Bij een gelijke accucapaciteit kan een elektrische fiets met achterwielmotor dus een kleinere actieradius hebben en minder langdurige ondersteuning bieden. Bekijk hieronder onze meest populaire e-bikes met achterwielmotor.

Elektrische fiets met voorwielmotor

Voordelen:

  • Voordelig geprijsd: Deze e-bikes zijn meestal budgetvriendelijker.
  • Voorwielmotoren hebben een eenvoudig en betrouwbaar ontwerp.

Nadelen:

  • Meer gewicht aan de voorkant, wat kan leiden tot minder stabiel stuurgedrag.
  • Voorwielmotoren worden steeds minder vaak aangetroffen en zijn meestal te vinden op instapmodellen.

De allereerste elektrische fietsen waren vaak uitgerust met voorwielmotoren vanwege hun eenvoudige installatie op conventionele stadsfietsen. Tegenwoordig zijn voorwielmotoren minder gangbaar en worden ze voornamelijk aangetroffen op instapmodellen. Het stuurgedrag lijkt op dat van een normale stadsfiets met een zware mand of een volgeladen bagagedrager aan het stuur, wat resulteert in een nerveuzer stuurgedrag vanwege het extra gewicht aan de voorkant van de fiets.

Op een traditionele fiets lijkt het alsof je wordt geduwd, aangezien de aandrijving via het achterwiel verloopt. Een voorwielmotor geeft eerder het gevoel dat je naar voren wordt getrokken, wat even wennen kan zijn.

De ondersteuning van een voorwielmotor sluit ook minder goed aan op jouw inspanning. Voorwielmotoren maken gebruik van alleen snelheids- en rotatiesensoren, waardoor de ondersteuning kan afnemen wanneer je het zwaar hebt, bijvoorbeeld tegen de wind in of bergopwaarts. Het systeem herkent alleen dat je langzamer fietst en begrijpt niet dat je extra hulp nodig hebt vanwege de grotere inspanning die je levert. Hierdoor kan de ondersteuning minder vloeiend aanvoelen.

4. Batterijcapaciteit

De batterijcapaciteit is cruciaal. Controleer de capaciteit van de batterij, uitgedrukt in wattuur (Wh), en vergelijk deze met je dagelijkse rijbehoeften. Een grotere capaciteit betekent meestal een groter bereik, maar kan ook de fiets zwaarder maken.

5. Ondersteuningsniveaus

Denk na over het bereik van de elektrische fiets. Het bereik wordt beïnvloed door de batterijcapaciteit en de mate van ondersteuning die je kiest tijdens het fietsen. Zorg ervoor dat het bereik voldoet aan jouw verwachtingen, vooral als je lange afstanden wilt afleggen.

6. Garantie

Normaal gesproken bieden de meeste leveranciers een standaardgarantie van twee jaar op je elektrische fiets. Echter, wanneer je ervoor kiest om via Cyclis een fiets te leasen, ontvang je een extra jaar garantie, geheel kosteloos. Dat betekent dat je kunt genieten van maar liefst 3 jaar garantie op iedere leasefiets!

7. Leasen bij Cyclis

Uiteraard is dé ultieme tip om te profiteren van de voordelen van een leasefiets via Cyclis. Overweeg om je elektrische fiets te leasen bij Cyclis Bike Lease, waar ons leaseprogramma je voorziet van tal van voordelen. Hieronder vallen onder andere een splinternieuwe e-bike, onderhoud, verzekering en pechbijstand. Zo haal je het maximale uit je fietservaring. Bovendien kun je via onze fietshandelaars jouw ideale fiets testen en rekenen op hun expertise bij het kiezen van de perfecte fiets voor jou.