fietsleasing

Als je als bedrijf start met fietsleasing, is het belangrijk dat je een fietspolicy opstelt. In dat document staan alle afspraken tussen jouw bedrijf en de medewerker wanneer die ervoor kiest om een fiets te leasen. Dit kan gaan over de verzekering en de pechbijstand, maar ook over wat er gebeurt met de fiets wanneer de werknemer uit dienst treedt.

Wat kan er in een fietspolicy?

Bij sommige onderwerpen heb je als bedrijf de keuze over wat er in de policy staat. Natuurlijk kan je wettelijk opgelegde regels niet aanpassen, maar je kan bijvoorbeeld wel vastleggen voor welk bedrag je medewerker een fiets mag kiezen. Als dit in de policy staat, kan je medewerker hier niet van afwijken.

Anderzijds kan je in de policy ook opnemen dat jij een extraatje voorziet voor werknemers die graag met de fiets naar het werk willen komen. En daardoor werken aan hun fysieke en mentale gezondheid.

Hieronder vind je enkele voorbeelden uit de praktijk over wat bedrijven zoal opnemen in hun fietspolicy.

Het beperken van de fietskeuze

Wanneer een medewerker een fiets leaset bij Cyclis, kan hij in principe elke fiets kiezen die hij wil. Om verschillende redenen kunnen werkgevers ervoor kiezen om de cataloguswaarde te limiteren, bijvoorbeeld zodat de werknemer niet onder het sectoriaal loonbarema terecht komt.

De werkgever kan in dat geval dan bepalen dat de cataloguswaarde niet hoger mag zijn dan bijvoorbeeld €7000 euro. Het is zelfs mogelijk om per type fiets (speedbikeelektrische fiets,…) een ander maximumbedrag te kiezen, of om voor verschillende type medewerkers andere voorwaarden te voorzien.

In andere bedrijven kiezen ze er dan weer voor om de keuze in fietstypes te beperken. Zo zijn er firma’s die verbieden om bijvoorbeeld een speedbike te leasen via het werk wegens veiligheidsredenen.

Accessoire bij elke geleasede fiets

Nog een populaire toevoeging aan de fietspolicy: de fietser ontvangt een accessoire van het bedrijf wanneer hij of zij met de fiets naar het werk komt.

Ook dit kan in verschillende vormen voorkomen. Sommige bedrijven betalen het slot en de helm die bij de fiets gekozen wordt. Andere bedrijven voorzien voor elke fietser een fluohesje om ook in de donkere maanden veilig naar het werk te fietsen.

Het bedrijf komt tussen in de leasekost

Een tussenkomst in de leasekost zien we niet vaak, maar het komt wel voor. In dat geval betaalt de werkgever een bepaald percentage van de bruto leasekost van de werkgever. Op die manier zal de fietser bijvoorbeeld geen 80 euro bruto betalen, maar 50 euro. En dat voelt hij dan natuurlijk wel aan de vermindering van de netto loonafhouding.

Instapvoorwaarden op basis van anciënniteit

Wanneer een medewerker een fiets leaset via het bedrijf, is er een betere binding met zijn wergever. Verbreekt hij zijn contract, dan zal de medewerker ook zijn leasefiets moeten overkopen of afgeven en een verbrekingsvergoeding betalen. Fietsleasing kan in dit geval dus de doorslag geven om toch niet te vertrekken.

Toch kiezen sommige bedrijven ervoor om de werkgever pas bij een bepaalde anciënniteit de mogelijkheid te geven tot fietsleasing. Ze belonen op die manier de medewerkers die al langer bij hen aan de slag zijn.

Afgebakende instapperiode

Om af te sluiten, nog een populaire toevoeging in policies voor erg grote bedrijven: het bedrijf kiest een bepaalde periode in het jaar waar de werknemer kan kiezen om in te stappen in het fietsplan.

Het voordeel hiervan is dat het weinige werk dat er aan fietsleasing is voor het bedrijf, gebundeld wordt in één bepaalde periode. Zo hoeft je HR-dienst bijvoorbeeld enkel in september en oktober bezig te zijn met fietsleasing.

Het nadeel is natuurlijk wel dat je medewerker erg gebonden is aan deze periode. Stel dat hij naar de fietshandelaar gaat en er staat een mooie fiets die meteen mee te nemen is. De medewerker moet dan wachten totdat het mogelijk is om de leasing te starten, waardoor de fiets misschien alweer weg is bij de handelaar.

Wil jij starten met fietsleasing?

Wil je zelf ook starten met fietsleasing in je bedrijf? Super. In samenwerking met jullie loonsecretariaat helpen we je dan met het opstellen van jouw fietspolicy. Samen zorgen wij ervoor dat de policy binnen jouw bedrijf past bij jouw cultuur.

Een afspraak maken?

Boek nu jouw moment met één van onze Accountmanagers via Calendly.

Get inspired